Grevenbroekmuseum vzw

Eerste Wereldoorlog -  België 4 augustus 1914

Soldaat “cyclist” bij de IIIde legerdivisie. Kleur van de kraag geeft het type legeronderdeel aan (rood met koningsblauwe bies = linie infanterie)

adrianhelmBelgische Adrian helm Een adrianhelm (Frans: casque Adrian) is een militaire helm, afkomstig van het Franse leger in de Eerste Wereldoorlog. De helm werd ontwikkeld voor de loopgravenoorlog als eerste moderne stalen helm en werd later ook gebruikt door andere legers en door burgerlijke ordediensten.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog droegen Franse/Belgische militairen de standaard kepie, die geen bescherming bood tegen vijandelijk vuur. Al gauw bleek een betere bescherming echter onontbeerlijk voor frontsoldaten. Het Frans leger liet een stalen helm ontwikkelen die bescherming bood tegen rondvliegende granaatscherven. Deze helm, de Adrian M15, werd ingevoerd vanaf september 1915. De massaproductie werd toegeschreven aan Louis Auguste Adrian, naar wie de helmen werden genoemd. Ondanks de bescherming tegen rondvliegend shrapnel was hij niet bestemd om bescherming te bieden tegen kogels.

 

mauser1989Mauser 1889

Mauser 1889 was een, voor die tijd, betrouwbaar geweer met lader voor 5 patronen 7,65mm (origineel)

Gomez-riem: Argentijnse patroontas ingevoerd in de lente van 1915

Gasmaskers n.a.v. eerste gasaanval in 1915 met chloor door Fritz Haber (Nobelprij scheikunde in 1918!)

  • Kompres gedoopt in Natrium-hyposulfiet (1915)
  • M2-gasmasker (origineel) (1916)
  • ARS-gasmasker (origineel) (1918)
  • Gasratel (waarschuwing voor gasaanval)

Belgische soldaat met de ChauchatBelgische soldaat met de Chauchat

Chauchat-Machinegeweer (8mm lebelmunitie) van Franse makelij.

Modèle 1915 was het oorspronkelijke type dat voorzien werd van een halfcirkelvormig magazijn dat bestond uit twintig 8 mm-Lebelpatronen. De Belgische en Poolse Chauchats werden voorzien van 7,65 mm Mauserpatronen.

Modèle 1918 was de Amerikaanse variant die werd voorzien van een gebogen magazijn dat bestond uit .30-06 Springfieldpatronen. De prestaties van Modèle 1918 Chauchat, met de Springfieldpatronen, waren niet al te best want dit raakte gauw oververhit. De Springfieldpatronen waren te krachtig voor de Chauchat actie en deden het vaak vastlopen.

 

vivenbessiereDe Vviven-Bessière granaatDe Viven-Bessière geweergranaat van Franse oorsprong, om met een geweer te worden afgeschoten Er is een centrale doorgang voor de kogel. Het flapje wordt door de kogel weggeduwd, waardoor het slaghoedje in werking treedt. Het gas van de kogel slingert de granaat weg.

millsgrenMills granaatDe Mills-granaat, een Belgische uitvinding via samenwerking tussen de Britse industrieel ingenieur William Mills en kapitein Léon Roland die op het einde van het jaar 1914 uitmondde in de industriële productie van een in Groot-Brittannië gebrevetteerde granaat. De Mills had een klassiek ontwerp. Het was een gietijzeren "ananas" met wafelijzermotief waarvan de striker was bevestigd aan een smalle hefboom die werd beveiligd met een gewone pin. Het lichaam was voorzien van blokjes zodat de granaat fragmenteerde bij een explosie. Door deze blokjes had de werper een betere grip op de granaat.

 

pontuskepiePontus kepie

 

Pontus-Kepie van een Generaal-Majoor (zoals generaal-majoor de Schepper) en genoemd naar Generaal Pontus.

Klaverblad-epauletten van een Generaal-Majoor met twee sterren waarbij een Luitenant-Generaal 3 sterren heeft.

 

 

 

 

 

Veldtelefoon. Duitse versie maar buitgemaakt door de Belgen. Was al in gebruik bij het begin van de eerste wereldoorlog.

Loopgravenperiscoop met spiegels

Trench-Art :

  • Een door de Duitsers buitgemaakte Britse Mark IV tank (mannelijke versie met kanonnen, terwijl de vrouwelijke versie mitrailleurs had aan de zijkanten) bovenop een obus.
  • Loopgravendolk met beeltenis koning Albert I (variatie op trench- of loopgravenkunst) gemaakt van verouderde bajonetten en gebruikt door de “patrouilleurs” (commando-troepen avant-la-lettre)