Grevenbroekmuseum vzw

Uniform van een majoor van de Amerikaanse 4th Armored Division met schouderholster, legendarische colt 1911 (replica) pistool en typisch tankvest. Tijdens het Ardennenoffensief vormde deze divisie het speerpunt van het 3de leger van Generaal Patton en wist als eerste de omsingeling van Bastogne te doorbreken en o.a. de 101ste Airbornedivisie (ook geland in Eindhoven) te ontzetten.

Uniform van een infanterist van de Brigade Piron met Engelse “Brodie-helm” die o.a. ook al gebruikt werd door de Britse (en Amerikaanse troepen) tijdens de eerste wereldoorlog. Typisch is de Belgische vlag die geschilderd is op de zijkant. Men kan zien dat het infanterist is a.d.h.v. het rode insigne op de mouw.

pironkentketenDe Brigade Piron of officieel 1st Belgian Group / Independant Belgian Brigade werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk opgericht en stond onder bevel van luitenant-kolonel Jean-Baptiste Piron die op zijn beurt onder het commando stond van de 6de Britse Luchtlandingsdivisie van het 1ste Canadese Leger. Vanaf 28 augustus 1944 kwam de brigade onder de 49ste Britse Divisie van het 2de Britse Leger. De brigade bestond uit 2200 (volgens een andere bron 2500) gevluchte Belgische en Luxemburgse militairen. De eenheid werd opgeleid in Tenby (Wales). Ze nam niet deel aan de landing in Normandië maar landde op 7 augustus 1944 in Arromanches en Courseulles-sur-Mer, en bevrijdde op 21 augustus Cabourg, op 22 augustus Deauville, op 24 augustus Trouville-sur-Mer en op 25 augustus Honfleur.  Nadien nam de brigade deel aan de bevrijding van België. Ze stak op 3 september bij Rongy de grens over en bevrijdde een dag later de hoofdstad Brussel. De militairen kregen hierna een paar dagen verlof om hun familie te bezoeken. Vervolgens nam de eenheid deel aan de veldtocht in Nederland, met name in Wessem, op Walcheren en in Betuwe. Na de oorlog vormde ze de kern voor het nieuwe Belgische leger.