Grevenbroekmuseum vzw

dispatch riders were paid well but received little recognition for their service 14113126326Een estafette motorijderUniform van een koerier of “dispatch rider” van de Brigade Piron met  typische ronde helm die lijkt op die van de Britse para’s. Het wapen van de brigade Piron is duidelijk aangebracht. Men kan zien dat de koerier deel uitmaakt van RASC of Royal Army Service Corps a.d.h.v. het geel-blauwe insigne op de mouw.

Het insigne was oorspronkelijk een leeuw in een driehoek maar toen men merkte dat dit insigne ook gebruikt werd door het verzet, heeft men het rond de bevrijding van België vervangen door een schild met daarin de leeuw.

De koeriers speelden een belangrijke rol in te overbrengen van belangrijke informatie maar ze kregen ze weinig erkenning voor hun inzet.

 

guderianGeneral Oberst Heinz GuderianUniform van een Duitse Generaal (General Oberst Heinz Guderian 1888-1954).  Heinz Wilhelm Guderian  was een Duitse tankgeneraal uit de Tweede Wereldoorlog. In militaire kringen staat hij ook bekend als "de schepper van het tankwapen". Guderian wordt wel genoemd als vader van de zogenoemde Blitzkrieg. Hij was in Duitsland een van de pioniers op het gebied van gemechaniseerde eenheden. Hij zette zijn ideeën uiteen in zijn boek Achtung, Panzer! (1937). Guderian had belangrijke invloed op de plannen van Von Manstein voor de aanval op de West-Europese landen, waar Hitler veel van overnam. Zowel in de Poolse veldtocht, de verovering van de Benelux en Frankrijk en aan het oostfront wist hij grote successen te boeken. Guderian ontving in 1939 twee maal een IJzeren Kruis, eenmaal met Eikenloof. In juli 1940 promoveerde hij van Generaal der Pantsertroepen naar zijn hoogste rang, Kolonel-generaal. Hij was een van de slachtoffers van de zuiveringen die Hitler onder de generaals doorvoerde na de mislukking van Operatie Barbarossa, waarmee de oorlog tegen de Sovjet-Unie begon. Guderian kreeg echter vrijwel meteen een andere hoge verantwoordelijke functie als inspecteur-generaal van de pantsereenheden. In 1944 werd hij zelfs Chef Generale Staf, een benoeming die hem niet zoveel macht gaf als men zou denken, aangezien Hitler de opperbevelhebber van alle strijdkrachten was. Na een conflict met Hitler over de situatie aan het oostfront werd hij in maart 1945 ontslagen. Op 10 mei 1945 werd hij door de Amerikanen gevangengenomen. Guderians zoon, Heinz Günther Guderian, werd eveneens generaal: in de naoorlogse Bundeswehr en de NAVO.


Grossdeutschland Soldier Panzerfaust px800Grossdeutschland Soldaat met PanzerfaustDe Panzerfaust ("pantservuist") was een eenvoudig terugslagloos Duits antitankwapen uit de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een klein, weg te gooien, voorgeladen terugslagloos kanon — de lading werd dus niet door een raket aangedreven, zoals vaak wordt gedacht. De dracht bedraagt 30 tot 150 meter.

Hoewel zeer gevreesd door westerse tankbemanningen, werd de Panzerfaust door Amerikaanse en Britse ontwerpers niet al te serieus genomen. Ze ontwierpen zelf terugstootloze kanonnen maar die waren veel zwaarder en gecompliceerder. De Britten gebruikten als vergelijkbaar wapen de PIAT, een draagbare en herlaadbare mortier met een zeer zware terugstoot; de Amerikanen de Bazooka, een raketwerper.